7 april 2021

Verlichting

Absoluut geen sluitpost in je interieurplan!

Mijn laatste opdracht was er een om mijn vingers bij af te likken. De vraag was onder andere om een verlichtingsplan te maken voor zowel de woonkamer als de keuken. En dit voor een oude schuur die momenteel in zijn geheel gerestaureerd wordt tot een prachtige woning met stoere en authentieke elementen, die ook in de nieuwe situatie behouden blijven. Echt een prachtklus, omdat alle opties nog open zijn en de elektriciteit nog aangelegd moet worden, zodat je geen rekening hoeft te houden met reeds aanwezige stopcontacten en dergelijke. Ik ben altijd blij als klanten, naast een indelingsplan of meubelplan, een verlichtingsplan aanvragen, want je kunt nog zoveel aandacht aan de inrichting besteden; Je kunt de plank flink misslaan als je niet de juiste verlichting aanschaft. Naast dat verlichting uiteraard een functie heeft, brengt het natuurlijk ook sfeer en gezelligheid in huis. Om tot een goede keuze te komen, zal ik in het kort iets vertellen over verlichting en wat daarbij komt kijken.

Drie soorten verlichting:

  • Allereerst is er de basisverlichting. Basisverlichting is die verlichting die je vaak het eerste aanmaakt wanneer je een ruimte binnenkomt en die deze ook in zijn geheel gelijkmatig kan verlichten. Meestal zijn het de grotere lampen die in het midden van de ruimte aan het plafond hangen.
  • Daarnaast heb je de functionele verlichting. Deze verlichting dient een bepaalde functie, zoals bij lezen of studeren of een andere klus waar je goed licht bij nodig hebt. Een bureaulamp is een goed voorbeeld voor functionele verlichting.
  • Als laatste is er nog de sfeerverlichting. Deze verlichting is niet direct noodzakelijk maar geeft vooral een knusse en gezellige sfeer aan de ruimte. Wandlampjes, tafellampjes maar ook kaarsen zijn hiervoor erg geschikt.

Begin met een lichtplan

Om te komen tot een juiste verdeling en daardoor de perfecte verlichting in je leefruimte, is het opmaken van een lichtplan essentieel. Regelmatig kopen mensen verlichting zonder hierover eerst goed na te denken en komen dan thuis tot de ontdekking dat ze de verkeerde lamp hebben aangeschaft. En dat is zonde! Met een lichtplan voorkom je dit en creëer je het mooiste effect. Zo’n plan begint met een plattegrond waarin je alles zo realistisch mogelijk een plaatsje geeft. Van eettafel tot wandmeubel en aansluitpunten; Alles krijgt een plekje. Vervolgens bepaal je waar in de ruimte, bepaalde activiteiten gaan plaatsvinden. Bijvoorbeeld de studeerplek of de eethoek. Geef daarna aan waar verlichting nodig is. Ook hierbij houd je rekening met de 3 soorten verlichting. Houd ook de aansluitpunten in de gaten. Mogelijk moet er een bijgemaakt worden.

Wanneer je het lichtplan hebt vastgesteld, kun je een lamp uitkiezen die past in de stijl van je interieur, maar je kunt het ook spannend maken en verschillende stijlen en materialen mixen. Dat leidt vaak tot hele mooie en stijlvolle combinaties. Ik hou er van om niet het meest voor de hand liggende te kiezen en een lamp een hoofdrol te laten spelen als echte eye-catcher in een interieur! Dat kan zowel door het ontwerp, kleur of materiaal van de lamp.

Mocht je binnenkort een lamp willen aanschaffen, denk dan aan bovenstaande tips. Heb je hierover teveel twijfels of wil je liever dat ik als deskundige je daar een handje bij help dan denk ik uiteraard graag met je mee. Boek hiervoor een afspraak door op onderstaande knop te drukken.

Lieve groetjes,

Marion

Copyright © 2020 Marion van Ratingen | Privacy policy | Design & fotografie door Chiela.